5 powodów dlaczego warto piec swój chleb

Kiedyś chleb, czyli przetworzone ziarno lokalnie uprawianych zbóż, stanowił absolutną podstawę wyżywienia. Wraz z globalizacją, nasze lodówki zapełniły się całą masą różnorodnej, często egzotycznej żywności. Budując umiejętności na trudne czasy, nie musimy znać sposobu obróbki wszystkich z obecnie popularnych składników spożywczych, czy wytwarzania z nich modnych potraw. W przypadku materializacji wielu czarnych scenariuszy składniki te i tak zapewne nie będą dostępne. Jednak takie podstawy jak obróbka mąki i pieczenie chleba powinniśmy mieć w małym palcu. Poza przezornością prepperską są też inne, niebanalne powody, dlaczego warto nauczyć się piec własne pieczywo.

Bo wiesz, co jesz

Jakość sklepowego pieczywa od jakiegoś czasu dramatycznie spada i coraz trudniej jest kupić chleb niezawierający spulchniaczy, emulgatorów, konserwantów i innego rodzaju, dziwnych dodatków, bez których nasze babcie oraz dobrzy, starzy piekarze doskonale sobie radzili. Przecież, aby zrobić chleb, nie potrzebujemy tego wszystkiego, bo wystarczy nam mąka, zakwas lub drożdże oraz odpowiednio dobrane przyprawy.

Bo domowe jest smaczniejsze

Wiele osób, które zaczynają piec swój własny chleb, nie chce już wracać do wyrobów oferowanych przez większość sklepów. Pieczywo domowej roboty jest nie tylko zdrowsze, ale również dużo smaczniejsze - szczególnie, jeśli dojdziemy już do wprawy w jego przygotowaniu. Poza tym to doskonały sposób na zrobienie dobrego wrażenie na rodzinie oraz znajomych, którzy z pewnością docenią nasze starania.

Bo jest taniej

To argument, który może przekonać w szczególności wielodzietne, czy wielopokoleniowe rodziny, w których ilość spożywanego pieczywa, siłą rzeczy, jest spora. Pieczenie chleba w domu po prostu się opłaca i jest co najmniej dwa razy tańsze, niż kupowanie go w sklepie. Szczególnie, jeśli porównujemy jego własnoręczny wyrób z kupnem dobrej jakości pieczywa, a nie dmuchanych, chemicznych bułek z marketów. Poza tym, w przypadku odpowiedniej skali wyrobu, także koszty stałe oraz czas na rozłożenie piekarskiego warsztatu rozkładają się na odpowiednio dużą liczbę uzyskanych bochnów, czy bułek.

Bo ziarno jest lokalne i dostępne

Nawet w najgorszym biegu wydarzeń zboża pozostaną jednym z najbardziej dostępnych, lokalnych składników żywieniowych. Ponadto w odpowiednich warunkach zboża, a także pochodzące z nich mąki, mogą być przechowywane przez kilka lat. Dlatego jeżeli chcemy się uniezależnić od systemu lub przysposobić na ewentualność, gdy będziemy do tego zmuszeni, umiejętność przetwarzania zbóż w mąkę, a tej w pieczywo i inne produkty należy do tych podstawowych.

Bo to jest proste i nie wymaga dodatkowych sprzętów

Przygotowanie i pieczenie chleba wymaga od nas pewnych umiejętności, wiedzy i wprawy, ale nie jest to zadanie tak trudne, jak wielu osobom się wydaje. Podstawowe przepisy z łatwością znajdziemy w Internecie, a bardziej zaawansowane tajniki w licznych dedykowanych temu tematowi publikacjach. Nie musimy też nabywać żadnych nowych urządzeń. Na początek wystarczą zwykłe naczynia i domowy piekarnik. Z czasem oczywiście można pomyśleć o własnym młynku do mielenia zboża, oraz specjalnym piecu chlebowym, który stosunkowo łatwo samemu zbudować. Pamiętajmy, że nie od razu staniemy się specjalistami w produkcji domowego pieczywa, jednak nie jest to wiedza z zakresu fizyki jądrowej, dlatego każdy, kto ma trochę chęci, jest w stanie to ogarnąć, mając po drodze dużo satysfakcji.

Kategoria: 

Dodaj komentarz