Drzewa, czyli surowiec, żywność i lekarstwa dla preppersów

Orzech - jedno z drzew pomocnych preppersowi

Przed wiekami drzewa stanowiły cenne zasoby naturalne. Pozyskiwano z nich nie tylko drewno, ale także żywność i leki. Dziś wiedza o szerokim zastosowaniu różnych gatunków drzew zanika. Jednak preppersi powinni znać przynajmniej podstawowe gatunki spotykane w Polsce oraz ich możliwe zastosowanie, szczególnie w medycynie i survivalu.

Oto kilka gatunków drzew i możliwych sposobów ich prepperskiego użycia, na dobry początek szerszego rozpoznania w tym temacie.

Morwa

W Polsce występuje najczęściej morwa biała (morus alba) jako roślina ozdobna. Stosowana przy hodowli jedwabnika morwowego – jej liście stanowią dla nich pożywienie.

Owoce morwy mają słodki smak i są jadalne. Liście z kolei mają właściwości lecznicze – w starożytnych Chinach, skąd pochodzi, używana była do uśmierzania bólu zębów. Pomaga również w leczeniu cukrzycy, normując poziom cukru we krwi. Zwierają również – podobnie jak pędy – hormon wzrostu, dlatego w Chinach podawano je wątłym dzieciom.

Lipa

W Polsce znaleźć można odmianę drobno- i szerokolistną. Kwiaty są pachnące i miododajne. Można z nich przyrządzić syrop. Drewno lipy, jako miękkie, ma zastosowane w rzeźbiarstwie, a Indianie Ameryki Płn. stosowali je w procesie ługowania – aby pozbyć się szkodliwych substancji za pomocą roztworu z popiołu lipy.

Napar z kwiatów lipy działa napotnie i przeciwgorączkowo, moczopędnie, sokopędnie, uspokajająco oraz przeciwskurczowo. Łagodzi także kaszel. [Wikipedia]

Wierzba

Jest ona rośliną miododajną oraz leczniczą (zawiera kwas salicylowy, który może być stosowany jako środek na różnorodne bóle, podobnie jak aspiryna). Stanowi dobry materiał na opał, a giętkie, wytrzymałe gałązki świetnie nadają się do wyplatania koszy i innych pojemników.

Daje wielokrotnie szybszy przyrost masy drzewnej niż inne drzewa, stąd jest powszechnie stosowana w gospodarce.

Orzech

Najpopularniejszą odmianą w Polsce jest orzech włoski. Ma słodkie, smaczne owoce, które dojrzewają i można je jeść jesienią. Osuszone można przechowywać w chłodnym miejscu nawet przez pół roku.

Z łupin i kory można pozyskać naturalny barwnik. Zwęglone łupiny mogą służyć do filtrowania wody. Substancja pozyskiwana z orzecha zwana junglon ma właściwości owado- i chwastobójcze.

Dąb

Kora niektórych gatunków jest składnikiem wielu mieszanek ziołowych, a odwar z kory był stosowany wewnętrznie przy biegunkach, a zewnętrznie przy odmrożeniach i oparzeniach. [Wikipedia]

Drewno dębowe jest stosowane w meblarstwie ze względu na swoją trwałość i odporność na ścieranie. Stosowane również w garbarstwie to wyrabiania skór. Kiedyś żołędzie dębów były karmą dla trzody chlewnej.

Sosna

Jej nasiona są jadalne, choć wśród wielu gatunków są one bardzo małe. Igły zaś można sparzyć i dodać do herbaty, ponieważ są nieocenionym źródłem witaminy C i A.

Wewnętrzna kora niektórych gatunków może być jedzona na surowo lub upieczona, ma wtedy słodki posmak. Wysuszona może służyć jako zagęszczacz. Z żywicy można uszczelnić łodzie lub pojemniki. Spalając ją można uzyskać smołę drzewną.

Wiśnia

Jej owoce są oczywiście jadalne – stosowane do przyrządzania różnorodnych przetworów. Jednak część z nich jest trująca, spożywać należy tylko te, które nie są gorzkie. Syrop z kory wiśni można dodawać do napojów, np. rumu wiśniowego. Z liści można uzyskać zielony barwnik.

Więcej: 

Informacje o kilku dalszych rodzajach drzew nie występujących w Polsce znajdziedzie tutaj.

Kategoria: