Jak łatwo sprawdzić, czy roślina jest jadalna?

2017-03-17
Jak upewnić się, czy roślina nie jest trująca? Test Jadalności Roślin

Człowiek traci kontakt z naturą na rzecz wygodnych zakupów w supermarkecie. Oddala się od niej do tego stopnia, że pozostawiony w lesie, nie odróżniłby chwasta od mniszka pospolitego.

Oto krótki poradnik dla tych Preppersów, którzy, odcięci od sklepowych półek, chcą być w stanie przetrwać, korzystając z dobrodziejstw Matki Natury, a nie mają czasu uczyć się na pamięć encyklopedii roślin jadalnych.

  1. Podziel roślinę na cząstki. Wybierz jedną do dalszej inspekcji.
  2. Powąchaj – jeżeli brzydko pachnie, wyrzucić.
  3. Potrzyj o wrażliwą skórę (np. o nadgarstek). Następnie odczekaj 8 godzin. Jeżeli wystąpią reakcje podobne do alergicznych, roślina jest niejadalna.
  4. Ugotuj – to zneutralizuje trucizny.
  5. Ułóż roślinę na języku i odczekaj 15 minut. Jeżeli wystąpią niepokojące objawy – zmieni się smak – należy wypluć roślinę i opłukać usta wodą.
  6. Na koniec upewnij się, czy roślina jest strawna. Przełknij ją i sprawdź, co będzie się działo następnego dnia.

Postępuj podobnie z pozostałymi cząstkami rośliny.

Więcej: 

Jeżeli chcecie się dowiedzieć więcej o tej prostej metodzie testowania roślin, zajrzyjcie na stronę: readynurtition.com.
 

A może znacie inne metody weryfikacji, czy roślina jest jadalna?

Kategoria: 

Dodaj komentarz