Jak łatwo sprawdzić, czy roślina jest jadalna?
2017-03-17
Człowiek traci kontakt z naturą na rzecz wygodnych zakupów w supermarkecie. Oddala się od niej do tego stopnia, że pozostawiony w lesie, nie odróżniłby chwasta od mniszka pospolitego.
Oto krótki poradnik dla tych Preppersów, którzy, odcięci od sklepowych półek, chcą być w stanie przetrwać, korzystając z dobrodziejstw Matki Natury, a nie mają czasu uczyć się na pamięć encyklopedii roślin jadalnych.
- Podziel roślinę na cząstki. Wybierz jedną do dalszej inspekcji.
- Powąchaj – jeżeli brzydko pachnie, wyrzucić.
- Potrzyj o wrażliwą skórę (np. o nadgarstek). Następnie odczekaj 8 godzin. Jeżeli wystąpią reakcje podobne do alergicznych, roślina jest niejadalna.
- Ugotuj – to zneutralizuje trucizny.
- Ułóż roślinę na języku i odczekaj 15 minut. Jeżeli wystąpią niepokojące objawy – zmieni się smak – należy wypluć roślinę i opłukać usta wodą.
- Na koniec upewnij się, czy roślina jest strawna. Przełknij ją i sprawdź, co będzie się działo następnego dnia.
Postępuj podobnie z pozostałymi cząstkami rośliny.
Więcej:
Jeżeli chcecie się dowiedzieć więcej o tej prostej metodzie testowania roślin, zajrzyjcie na stronę: readynurtition.com.
A może znacie inne metody weryfikacji, czy roślina jest jadalna?
Kategoria:
Komentarze
Dodaj komentarz