Spiżarnia preppersa - żywność łatwa w przechowaniu

Nie psująca się żywność

Fasola, groch , ziarna zbóż czy ryż nie są jedynymi produktami, które powinny się znaleźć w dobrze zaopatrzonej spiżarni preppersa. Istnieje wiele rodzajów słodyczy, przypraw i przekąsek świetnie nadających się do długoterminowego magazynowania na wypadek kryzysu po SHTF przy udziale mylarowych toreb i urządzeń próżniowych.

Poniżej znajdziecie listę produktów pomocną przy organizowaniu własnej spiżarni.

Zaczniemy od tych najlepiej nadających się spożycia po wielu, wielu miesiącach bez uszczerbku na ich smaku i wartościach odżywczych (oraz ryzyku otrucia z powodu nieterminowego spożycia):

  • Biały ryż
  • Ziarna zbóż
  • Fasola
  • Bakalie (suszone owoce typu: rodzynki, morele, żurawina, wiśnie, itd.)
  • Krakersy

Pamiętajcie jednak, że musicie zadbać o to, żeby były dobrze zapakowane i znajdowały się w suchym miejscu oraz zjeść je nie dłużej niż tydzień po otwarciu.

Innymi produktami, które nie psują się przez długi czas są:

  • Miód
  • Melasa
  • Syrop klonowy
  • Sproszkowana żelatyna i galaretki
  • Kawa rozpuszczalna
  • Makarony (które należy przechowywać w szczelnych, próżniowych opakowania, ponieważ pozostawione w kartonowych opakowaniach się zepsują)

W przypadku produktów z tej listy, musicie jednak pamięć, że ich smak, zapach i walory wizualne mogą ulec zmianie po miesiącach magazynowania.

Jeżeli chodzi o składniki do gotowania, warto, żebyście pomyśleli o:

  • Skrobi kukurydzianej
  • Syropie kukurydzianym
  • Sodzie oczyszczonej (świetnie nadawałaby się na post-apokaliptyczną pastę do zębów)

Najlepiej przechowywać je w suchych i chłodnych miejscach, ponieważ świetnie chłoną wilgoć, przez co ulegają zepsuciu.

Wśród przypraw, bez których nie obędzie się Wasza spiżarnia:

w formie sproszkowanej:

  • Sól
  • Cukier
  • Pieprz
  • Przyprawy
  • Suszone zioła
  • Laski wanilii

z płynnych:

  • Ketchup
  • Musztarda
  • Ocet
  • Sos sojowy

Podobnie jak pozostałe produkty, musicie zapewnić im suchą i chłodną przestrzeń, aby zachowały wszystkie swoje wartości – przyprawy i zioła mogą jednak stracić na sile wraz z upływem czasu. Ketchup i musztarda mogą stać się nieco kwaśne.

Pamiętajcie też, że żadna z tych list nie jest ostateczna i możecie do niej dobrać ulubione składniki, zwłaszcza, jeżeli chodzi o dodatki do potraw.

Z napojów:

  • WODA
  • Wino
  • Spirytus (bardziej jako środek dezynfekujący niż napój, który może Was odwodnić)

Są one szczególnie ważne, ponieważ bez jedzenia obędziecie się kilka dni, bez wody najwyżej trzy dni – jeżeli warunki atmosferyczne będą sprzyjające. Możecie też zaopatrzyć się w torebki herbaty, żeby nadać wodzie nieco smaku.

Więcej: 

Jeżeli chcecie dowiedzieć się więcej w temacie, zajrzzyjcie na tę stronę.

Kategoria: 

Dodaj komentarz